marți, 10 februarie 2009

Sfaturi pe linia prevenirii faptelor de coruptie

- nu pretindeti bani sau alte bunuri in scopul indeplinirii unor indatoriri de serviciu!
- nu solicitati angajatilor unei institutii publice, ca in urma primirii de foloase, sa intocmeasca acte care sa contravina legislatiei in vigoare!
- nu promiteti sau nu oferiti bani sau alte valori functionarilor, in scopul indeplinirii unor atributii de serviciu ale acestora!
- nu incurajati functionarii, prin oferirea de bani sau atentii, sa intocmeasca falsuri in acte sau sa intarzie realizarea acestora!
- nu primiti si nu pretindeti bani sau alte foloase pentru dumneavoastra sau pentru o alta persoana, cu scopul de a determina intocmirea unui act ce intra in atributiile de serviciu!
- nu primiti bani sau alte valori, dupa ce ati intocmit un act in virtutea functiei pe care o aveti si la care erati obligat in temeiul acesteia!
- in cazul ca sunteti pus in fata unei solicitari contracost, de natura a face sau nu face o operatiune conforma cu servicul dumneavoastra, sesizati imediat Politia!
Nu dati si nu luati mita ! Oricand cineva poate fi cu ochii pe dumneavoastra si pentru "un pumn de bani" riscati sa ajungeti dupa gratii.
- evitati si refuzati cu demnitate solicitarile de a face "lobby", contra unor foloase, pe langa cineva cu functie de decizie.
Luarea si darea de mita, primirea de foloase necuvenite si traficul de influenta sunt infractiuni prevazute de Codul Penal, iar daca riscati sa comiteti astfel de fapte de coruptie, va pierdeti libertatea !

Niciun comentariu: