luni, 27 aprilie 2009

Criza economica vs. criza duhovniceasca

Anul pe care tocmai l-am inceput gaseste societatea globala, in care si noi ne aflam, in criza economica si financiara. Marile puteri economice ale lumii traverseaza o perioada de recesiune, iar tara noastra nu face exceptie de la regula, din pacate.
Desi statisticile arata ca romanii nu si-au schimbat prea mult obiceiurile comerciale, in comparatie cu vecinii occidentali, dispusi sa fie mai echilibrati in aceasta perioada, totusi efectele crizei isi face usor simtita prezenta si la noi.
Ceea ce ne intereseaza, in final, este daca, si in ce mod, poate afecta criza sufletul crestinului.
Cuvantul criza tradus din limba greaca inseamna judecata. Orice criza este un semn al judecatii: judecata din partea oamenilor, judecata din partea lui Dumnezeu. Criza lumii de azi, despre care se vorbeste mult in ultima vreme, nu este in esenta ei doar o criza economica. Problemele materiale sunt o consecinta a lipsei de sens a vietii, care defineste existenta, unora din semenii nostri.
Orice criza materiala are, fara indoiala, la originile ei, una interioara, spirituala, mai greu de controlat si de stavilit. Radacina ei este, inainte de toate, de ordin moral, pentru ca omul de astazi defineste existenta sa cu termenul de a avea, inlocuindu-l cu cel de a fi.
Credinta in Dumnezeu il face pe om independent de posesiunile materiale:
Cautati mai intai Imparatia Cerurilor si toate celelalte se vor adauha voua ( Mt.6:33 ).

Niciun comentariu: