luni, 27 aprilie 2009

Biserica si mass - media

Sintagma, consacrata mai intai in limba engleza si atat de des intrebuintata in limbajul curent, mass-media insumeaza: presa scrisa, radio, televiziune, cinema, afise, internet.
Va intrebati probabil ce au in comun Biserica si mass-media, ei bine raspunsul este: comunicarea, inteleasa ca impartasire, ca daruire de bunuri spirituale catre semeni.
Astazi in viata cotidiana a omului comunicarea capata o dimensiune si o semnificatie cum n-a avut-o vreodata in istoria umanitatii.
Din pacate accesul la informatie prin intermediul mass-mediei nu are intotdeauna un rol formativ, in sensul ziditor al cuvantului. Este o realitate astazi ca ea poate exercita o mare influenta pozitiva sau negativa, poate ajuta la o evolutie sau involutie a obiceiurilor, traditiilor, ideilor, pot accelera sau frana procesul duhovnicesc al omului.
In aceasta lume in care traim astazi, mijloacele de comunicare in masa incearca sa ofere programe sau publicatii care sa raspunda anumitor ,,nevoi” ale beneficiarilor informatiei. Astfel violenta, erotismul, dezinformarea uneori pot produce schimbari majore in comportamentul uman, dezumanizand raporturile dintre om si semenii lui.
Se vorbeste tot mai mult in ultimul timp de o adevarata teledependenta, care are drept victime tineretul dar nu numai. Efectele ei vor fi: superficialitatea, saracia sufleteasca, diminuarea notiunilor si normelor fundamentale ale credintei si moralei crestine.
Biserica recunoaste in acelasi timp si meritul mijloacelor de comunicare in masa: informatiile, cultura, mai mult chiar ea detine un adevarat trust de presa care vine in intampinarea nevoilor credinciosului. Dar cu toate acestea atrage atentia asupra pericolului ce poate rezulta din folosirea necorespunzatoare si in exces a acestor mijloace, care pot inchide un copil sau un tanar, intr-un univers virtual in care imaginea este preponderenta iar cuvantul este lasat plan secund.
Un alt neajuns este si faptul ca tinerii astazi citesc din ce in ce mai putin, preferand televizorul sau calculatorul care ofera imagini fara un prea mare efort. Un astfel de tanar devine astfel dependent de stimulii exteriori pierzand printre altele si capacitatea de comunicare. Or tocmai acestea trebuie cultivata de la cele mai fragede varste, impreuna cu predispozitia pentru o viata duhovniceasca autentica.
Biserica in contextul vietii de astazi nu se poate limita la propovaduirea adevarurilor de credinta numai de la inaltimea amvonului, mesajul Evangheliei trebuie cunoscut prin toate mijloacele de comunicare in masa, pentru ca omul sa se imbogateasca duhovniceste si sa ajunga la desavarsirea la care ne indeamna Iisus Hristos:
,, Fiti desavarsiti, precum Tatal vostru Cel Ceresc desavarsit este ’’ ( Matei 5/48 ).

Niciun comentariu: