miercuri, 4 aprilie 2012

GAC Valeni in ziarul ADEVARUL

ZIARUL ADEVARUL DE NEAMT
Văleni, comuna din Neamţ fără criminalitate
9 martie 2012, 06:20 | Autor: Florin Jbanca | 171 afişări

Cuvinte cheie: Piatra Neamt, Neamt, Adevarul, stiri din Neamt, Văleni, GAC Văleni, Foaia Vălenilor, prevenire, criminalitate, infractiuni, politie, absenteism, abandon şcolar,
1ComenteazăComentează2TextMărime text textPrint TiparestePiatra Neamt
Cei care intră în Văleni află că în comună domneşte legea
În urma măsurilor de prevenire luate de poliţişti, în localitate nu s-au mai înregistrat infracţiuni cu violenţă. Cu excepţia unui caz de omor comis de un sătean din altă comună, în ultimii patru ani nu s-au mai comis la Văleni crime, tâlhării, ori violuri.

Acţiunile de prevenire a criminalităţii au căpătat consistenţă din anul 2008, atunci când a fost înfiinţat Grupul de Acţiune Comunitară (GAC) Văleni, un parteneriat local în care au colaborat cei trei poliţişti ai comunei, primarul, viceprimarul, bibliotecarul, directorul şcolii generale, medicul de familie şi întreprinzători locali.

Citeşte şi: Abandonul şcolar combătut cu încălţăminte şi haine


Un rol important în campania de prevenire l-au avut şi reprezentantul romilor (în condiţiile în care un sfert din populaţia comunei este de etnie romă), dar şi cei doi preoţi care conduc parohiile din bisericii ortodoxe din satele Văleni şi Moreni.

Citeşte şi: 250 de săteni din Văleni-Neamț ajutați cu haine și alimente să supraviețuiască gerului


„Din anul 2008 şi până în prezent, pe raza comunei Văleni nu s-au comis infracţiuni cu violenţă, faţă de perioada de dinainte, când predominau infracţiunile de tâlhărie, viol, lovituri cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă. Excepţia a fost o infracţiune de omor, înregistrată pe 1 ianuarie 2009, când autorul era din comuna Piatra Şoimului", se arată într-un bilanţ al activităţii GAC Văleni.

O altfel de prevenire a criminalităţii în mediul rural


„Văleni-comuna fără criminalitate" este doar unul din cele trei proiecte locale de prevenire şi combatere a criminalitatii în sistem integrat iniţiat de Grupul de Acţiune Comunitară. Alte două astfel de proiecte derulate în ultimii trei ani au fost „Educaţia ta conteaza!" (pentru prevenirea şi combaterea absenteismului şi abandonului şcolar), respectiv „Siguranţa copilului-prioritate a Şcolii, Familiei şi Poliţiei".

În comună este editată şi citită „Foaia Vălenilor", publicaţie lunară distribuită gratuit sătenilor, unde sunt inserate articole şi sfaturi utile. Redactorul şef al revistei este agentul şef adjunct de poliţie Cristian Cocea.

Citeşte şi: Cristian Cocea - Poliţistul-ziarist din comuna fără criminalitate


„Nu au existat stări conflictuale de amploare, interfamiliale, extrafamiliale sau interetnice şi nu am înregistrat cazuri de violenţă în şcoli sau de victimizări ale minorilor", se mai arată în raportul-sinteză.

Pentru a mediatiza cât mai bine mesajele de prevenire, din 2008 a fost realizat blogul Văleni-comuna fără criminalitate http://gacvalenint.blogspot.com/, iar din august 2009 a fost deschis primului canal pe linie de prevenire a criminalităţii din ţară, pe platforma on-line YouTube unde sunt postate deja 130 de clipuri.

De asemenea, în 2010 a fost înfiinţat pe facebook contul Gac Valeni Neamţ unde sunt prezentate imagini de la acţiunile desfăşurate, şi videoclipuri pe linie de prevenire.

Citeşte şi: Sătenii din Văleni trăiesc până la adânci bătrâneți (VIDEO)


Rămâi pe neamt.adevarul.ro să afli cele mai importante ştiri din judeţ

Niciun comentariu: