marți, 17 ianuarie 2012

Dna ELENA VAMANU a implinit 105 ani !

ziarul ADEVARUL

Stiri din Neamt


La 105 ani, îşi face planuri cincinale FOTOGALERIE

16 ianuarie 2012, 07:12 | Autor: Florin Jbanca | 193 afişări

Cuvinte cheie: neamt, elena vamanu, boier starcea, comunism, valeni, cadou,

Primarul din Văleni, Ioan Stoleru, i-a făcut cadou Elenei Vamanu un tort cu artificii

Neamţ

Primarul din Văleni, Ioan Stoleru, i-a făcut cadou Elenei Vamanu un tort cu artificii

Elena Vamanu, cea mai longevivă femeie din judeţul Neamţ, le-a spus invitaţilor că vrea să fie serbată şi atunci când va împlini 110 ani şi să fie scutită de plata impozitelor

Elena Vamanu n-a mai cunoscut atâta zarvă în bătătura casei din satul Moreni, comuna Văleni, de când a fost aniversată la împlinirea vârstei de 100 de ani. La centenar, îşi amintesc oamenii, avea poftă să danseze pe muzica unui taraf local.

„Bunica spune glume şi acum, se deplasează mai greu ajutată de o cârjă, dar până anul trecut îşi băga singură aţa în ac şi cosea saci“, spune Grigore, unul dintre nepoţii bătrânei.

Acum două zile, pe14 ianuarie, femeia a atins „borna“ celor 105 ani, iar rudele, câţiva vecini şi autorităţile au ţinut să-i aducă aminte că este săteanul care a bătut recordul de longevitate din comună şi din judeţ.

„I-am făcut cadou un tort, o diplomă şi un aparat de radio la care să asculte muzică şi ştiri. Noi am vrut să-i cumpărăm un televizor, dar ne-a spus că se teme să se uite la el“, spune Ioan Stoleru, primarul comunei. Femeia a primit şi o căruţă cu lemne de foc, ca să treacă mai uşor peste gerul iernii.


Click pe poze pentru fotogalerie


„În fiecare an mergem la casele sătenilor trecuţi de 90 de ani, văduvelor şi veteranilor de război şi le lăsăm o căruţă de lemne. Din 2008 avem un proiect local de întrajutorare intitulat «Bunul Samaritean»“, spune agentul şef adjunct Cristian Cocea, iniţiatorul Grupului de Acţiune Comunitară Văleni.


Născută în anul răscoalei de la Flămânzi, Elena Vamanu a prins vremuri grele şi pe moşia boierului Stârcea, dar şi la cooperativă, în regimul comunist. Bătrâna ţine minte perfect contextul în care a fost surprinsă în fotografiile vechi. „Aici sunt eu cu bărbatul meu, care era pădurar la canton. Aici sunt în poză cu boierul Victor Stârcea. Omului harnic nu-i e greu nici la boier, nici la CAP“, le explică femeia invitaţilor veniţi s-o serbeze.


„Să mă ierţi de bani!“


Din cauza problemelor de sănătate, doi dintre copii (Grigore, 69 de ani, şi Vasile, 76 de ani) nu au mai ajuns la eveniment, dar a fost prezentă fiica Ana (65 de ani), cei trei nepoţi şi strănepoata (Elena Ramona, 15 ani). „Cred că e o genă care ne ajută să trăim aşa mult. Eu nu vreau să depăşesc 150 de ani, că bate la ochi“, spune Neculai, unul din nepoţi.


Dincolo de amintiri, „bunica“, aşa cum îi spune tot satul, îşi face şi planuri de viitor. „Să mă ierţi de bani“ îi spune primarului, care îi promite că va fi scutită de la plata dărilor locale, după care le dă întâlnire invitaţilor peste cinci ani, când va împlini 110 ani. „Nu ştiu dacă mai trăim noi până atunci“, gândeşte cu voce tare un vecin.

______________

Trăiesc până la adânci bătrâneţi

În comuna nemţeană Văleni, peste 200 de locuitori au depăşit vârsta de 80 de ani. În 2012, Maria Corhăneanu va împlini 100 de ani, Anica Hăisan face 99, Ioan Papară, cel mai bătrân bărbat din comună, merge pe 94 de ani, iar Ruxanda Hăisan va împlini 90 de ani. „Oamenii au trăit alte vremuri, cred că e şi ceva legat de locul acesta mai ferit de «beneficiile» progresului. Nu e atâta poluare, mâncarea e mai sănătoasă, o fi şi ceva genetic“, spune primarul Stoleru.

Mai multe imagini de la eveniment puteti urmari pe YouTube: gacvalenint si Facebook: Gac Valeni Neamt.

Niciun comentariu: