luni, 8 martie 2010

PREVENIREA TRAFICULUI DE FIINTE UMANE SI A EXPLOATARII SEXUALE A FEMEILOR


Pentru a nu deveni o victimă a acestui fenomen, este necesar să ţineţi seama de următoarele recomandări:
Nu accepta promisiunile persoanelor necunoscute de a pleca în străinătate pentru diverse slujbe „onorabile, care nu necesită calificare” (menajeră, baby-sitter) sau aşa-zise „angajamente artistice”! Fii reticentă faţă de propunerile făcute prin intermediul Internet-ului; un aşa zis „prieten” poate fi un infractor periculos!
La primirea unei oferte de lucru în străinătate, trebuie aflate cât mai multe detalii despre seriozitatea acesteia, dacă firma este acreditată în vederea recrutării şi plasării forţei de muncă în străinătate şi despre tarifele practicate!
Înainte de a lua decizia de a părăsi ţara, informează-te! Încearcă să obţii de la Poliţie sau de la Inspectoratul Teritorial de Muncă mai multe informaţii despre angajator, dacă are dreptul să medieze angajarea în străinătate.
Întreabă dacă vei primi permis de muncă! Doar cu viza turistică poţi munci „la negru”, dar acest tip de muncă nu-ţi oferă nici o siguranţă!
Nu accepta să treci graniţa cu acte false!
Nu da nimănui paşaportul, sub nici un motiv, cu excepţia organelor statului (român sau străin) abilitate să verifice actele de identitate. El este singura ta dovadă de identitate, singura probă că tu exişti.
În caz de nevoie de ajutor peste hotare, nu ezitaţi în a cere ajutorul ambasadelor României sau organizaţiilor umanitare internaţionale!
Nimeni nu are dreptul să forţeze pe cineva să muncească pe gratis!
Dacă, totuşi, ai luat hotărârea de plecare, este bine să laşi familiei, rudelor, prietenilor, următoarele informaţii:
Cu cine şi unde pleci;
Locul de muncă şi locul de trai (nr.de telefon, denumirea şi adresa companiei, firmei);
Copiile documentelor (paşaport, viză, contract), fotografii recente;
Înainte de a pleca:
Fă mai multe copii ale tuturor actelor necesare pentru călătorie şi păstrează-le la tine, în locuri diferite - te vor ajuta în cazul în care vei fi deposedată de acte;
Învaţă limba ţării de destinaţie sau, cel puţin, un volum minim de cuvinte, să te poţi descurca;
Află diverse informaţii privind contacte în ţara de destinaţie - coordonatele ambasadei sau consulatului României în ţara respectivă sau ale ambasadei/ consulatului ţării împuternicite cu protecţia cetăţenilor din România, grupuri de suport, agenţii guvernamentale etc.

Niciun comentariu: