miercuri, 10 martie 2010

EDUCATIA TA CONTEAZA ! - etapa a II-a


Programul Local de Prevenire in Sistem Integrat a Abandonului si Absenteismului Scolar " EDUCATIA TA CONTEAZA ! " , etapa a II-a, elaborat de Grupul de Actiune Comunitara Valeni - Neamt, s-a desfasurat in perioada septembrie 2009 - februarie 2010, avind ca obiective principale:
- reducerea abandonului si absenteismului in randul elevilor din cadrul scolilor de pe raza comunei,
- scaderea numarului de minori - victime ale infractiunilor si a minorilor care comit fapte penale.

In urma eforturilor conjugate ale Postului de Politie Valeni, Scoala cu clasele I-VIII Valeni, Primaria Com. Valeni, P.@.P.I. Valeni si a celorlalti membri ai Grupului de Actiune Comunitara Valeni, s-a reusit ca, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, sa fie redus fenomenul absenteismului scolar cu 34,56% si, deasemenea, niciun minor nu a fost victima sau autor de infractiuni.

Activitatile desfasurate de agentii Postului de Politie Valeni au constat in:
- monitorizarea elevii cuprinşi în grupul ţintă;
- responsabilizarea familiilor cu privire la obligaţiile pe care le au în formarea şi educaţia copiilor lor;
- eliminarea vulnerabilitatilor unitatilor scolare in ceea ce priveste siguranta elevilor;
- soluţionarea unor divergenţe apărute între elevi, la solicitarea unitatilor de invatamant;
- pregătirea antiinfracţională si antivictimala a elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice;
- descinderi in barurile si localurile din comuna, in scopul depistarii elevilor care nu frecventeaza orele de curs.

Impreuna cu reprezentantii Scolii cu clasele I-VIII Valeni si ai Primariei Valeni, lucratorii Postului de Politie Valeni au efectuat vizite la domiciliile familiilor elevilor care au abandonat scoala sau care nu frecventeaza cursurile scolare si au atras atentia parintilor despre obligatiile pe care le au, privind acest aspect, conform prevederilor legale in vigoare.

Tot in cadrul acestui program local in sistem integrat agentii de politie au aplicat un chestionar pe un grup tinta, format dintr-un numar de 75 de parinti ai elevilor din scolile Valeni, Moreni si Munteni, care a vizat identificarea factorilor care influenteaza comiterea de infractiuni ale caror victime sau autori sunt minori, precum si solutiile care pot reduce ori stopa acest fenomen.

Prima etapa in cadrul programului " Educatia Ta Conteaza ! " a avut loc in perioada aprilie - iunie 2009 si a avut ca rezultat diminuarea absentelor cu 46% in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent.



Niciun comentariu: