joi, 20 noiembrie 2008

Postul Craciunului

Postul Craciunului este postul dinaintea Nasterii Domnului. Tine 40 de zile, incepind cu data de 15 noiembrie si se incheie pe 24 decembrie.
Cele dintai mentiuni despre practicarea acestui post provin din sec. IV-V, de la Fericitul Augustin si Episcopul Leon cel Mareal Romei, care a rostit noua cuvantari despre acest post, numit postul din luna a 11-a. La inceput crestinii nu posteau cu totii in acelasi fel si acelasi numar de zile. de exemplu, unii posteau 7 zile, altii 6 saptamani. Unii tineau un post mai aspru, altii unul mai usor. Sinodul Local din Constantinopol, din anul 1166, a uniformizat durata postului Nasterii Domnului in Biswerica Ortodoxa, hotarind ca toti credinciosii sa posteasca 40 de zile, inmcepind cu data de 15 noiembrie. Postul Nasterii Domnului sau al Craciunului, inchipuie ajunarea de 40 de zile a Proorocului Moise, precum si postul patriarhilor din Vechiul Testament.
Din punct de vedere al alimentatiei, este un post mai usor fata de cel al Pastelui, avind multe dezlegari la peste, ulei si vin. Astfel, poate fi mancat peste sau preparate din peste, in toate zilele de sambata si duminica, cuprinse intre 21 noiembrie si 20 decembrie inclusiv. Se dezleaga la peste in zilele cu sfinti insemnati, precum: 16, 22, 23, 24, 25 si 30 noiembrie, si 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 decembrie, daca aceste zile cad martea si joia. Si totusi, pe durata postului mu este de ajuns numai impunerea unor restrictii alimentare.
In aceasta perioada toti crestinii trebuie sa treaca printr-un examen de constiinta, pentru a vedea ce trebuie schimbat in viata lui si sa ierte pentru rascumpararea propriilor greseli.
Din punct de vedere medical, se stie ca alimentatia dezechilibrata afecteaza tubul digestiv si un post cu o alimentatie proteine de origine animala ne este necesar purificarea si cresterea rezistentei organismului. Dealtfel, mancarea in exces incurajeaza fermentatia si putrefactia, iar in intestine se dezvolta milioane de microbi, care ne afecteaza sanatatea. In acest caz, o detoxifiere a organismului este cu atat mai necesara.
Se stie faptul ca sanatatea trupului si sanatatea sufleteasca sunt strans legate intre ele si acest lucru nu este de neglijat. Postul Craciunului se pregateste din punct de vedere sufletesc, pentru a intampina si a ne bucura de Nasterea Mantuitorului si inchipuie noaptea, intunericul in care se afla lumea pana la Nasterea Sa.
Postul pastreaza asadar sanatatea trupului si da aripi sufletului , de aceea Legea Veche il recomanda si il impune de atatea ori, iar Mantuitorul insusi posteste 40 de zile si 40 de nopti in pustie, inainte de a incepe propovaduirea Evangheliei. El ne invata chiar cum sa postim, subliniind ca diavolul nu poate fi izgonit decat cu post si rugaciune.

Niciun comentariu: