Ce este traficul de persoane?
Recrutarea, transportarea, adapostirea si vinderea unei persoane in scopul exploatarii fizice.
De retinut!
Victimele nu primesc nici un beneficiu in urma serviciilor obligate sa le presteze.
Cum se ajunge in plasa traficantilor?
- dorinta acuta si decizia de a pleca din tara pentru depasirea dificultatilor economico-financiare; - intalnirea unei ocazii de a pleca in strainatate pentru a lucra, concretizata printr-o oferta din partea unei persoane cu rol de recrutor al viitoarei victime;
- constrangerea persoanei in cauza sa accepte un alt tip de munca decat cel promis initial, prin amenintare fizica sau referiri la situatia in care se afla victima (trecerea frauduloasa a frontierei, necunoasterea zonei, a limbii, lipsa actelor de identitate, a mijloacelor materiale), iar apoi prin modalitati de constrangere;
- recrutorul poate fi independent sau o firma cu profil aparent de plasare a fortei de munca in strainatate, de exemplu o firma de impresariat artistic.
- recrutorul poate fi o persoana cunoscuta sau chiar o ruda care inspira incredere si care are o slujba cu contact intens cu publicul (barman, ospatar, taximetrist, vanzator);
- aspectul fizic al recrutorului si situatia acestuia materiala sunt bune;
- propunerile sunt facute prin intermediul rudelor, cunostintelor sau prin articole din ziare;
- castiga increderea prin promisiuni si povesti de succes, eventual asigurand cazarea, transportul si hrana pana la destinatie.
Persoanele vulnerabile la trafic:
Tinere, cu varsta intre 15 si 25 ani, care cred cu tarie in modelele de succes. Aceste persoane au o imensa dorinta de independenta materiala si isi asuma cu usurinta riscul deciziei de a pleca in strainatate. In general, aceste tinere provin din zone defavorizate economic, cu un nivel al educatiei scazut, fac parte din familii sau medii in care au suferit diverse abuzuri si nu au experienta de viata.
Cum se poate preveni traficul de persoane?
- verifica daca firma care iti ofera de lucru este inregistrata la Inspectoratul Teritorial de Munca, in a carui raza isi are sediu si daca are ca obiect de activitate intermedierea de locuri de munca!
- in cazul in care vrei sa inchei un contract cu o firma si acel contract este redactat intr-o limba straina, tradu intai contractul, astfel incat sa-l poti studia cu atentie!
- comunica rudelor, prietenilor, adresa locului in care urmeaza sa lucrezi! Solicita numarul de telefon al respectivei firme si cere cuiva sa te sune acolo dupa un timp!
- nu da nimanui si sub nici un motiv actele de legitimare! (in afara organelor statului roman sau strain abilitate sa verifice actele). Daca ti se propune sa pleci peste hotare cu acte false, esti sigur in pericol!
- acceptarea unei oferte de munca de la persoane fizice, cunostinte sau asa-zişi prieteni, este un lucru extrem de riscant, chiar daca acestea par bine intentionate! Nu poti niciodata sti daca acel loc de munca exista si cine sunt "prietenii" prietenilor tai.
- acceptand o slujba la negru consimti implicit sa renunti la dreptul tau de a fi remunerat conform cu munca depusa, la dreptul tau de a avea un statut egal cu ceilalti!
- incearca sa inveti limba precum si legislatia tarii de destinatie, telefonul si adresa ambasadei Romaniei in acea tara!
Oricand ai nevoie de ajutor poti apela la Ambasada Romaniei sau la organizatii umanitare din acea tara!
In cazul in care ai fost victima sau martor la una din situatiile prezentate mai sus, anunta de urgenta Politia!
Nonton film semi legal dan aman dengan koleksi terlengkap
-
Menonton film menjadi salah satu alternatif untuk mengisi waktu luang,
terlebih di saat akhir pekan. Hops telah merangkum 30 film semi Korea dan
Jepan...
Acum 3 ani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu