Stimati cititori, de o vreme exista un atac media impotriva medicilor de familie. In plus cei care au pus la punct bugetul pe 2009 au hotarat scaderea cu 40% a veniturilor unui cabinet medical medicina de familie. Acest lucru va duce la inchiderea a aproximativ 1/3 din cabinetele medicale, in special cele situate in mediul rural.
Mai jos va citez memoriul trimis de unul din colegii nostrii catre media nationala:
"De peste doua saptamani mass-media are drept obiect principal de stiri si comentarii, asistenta medicala. La Slatina si Satu-Mare au murit oameni din neglijenta, la Braila sau Galati un copil tot din neglijenta a fost trimis acasa cu fractura de femur. Tara este plina de asemenea evenimente. Nu numai in Romania se intampla asa ceva. Peste tot in lume se produc rateuri. In Japonia un accidentat a murit in ambulanta dupa ce nu a fost primit la 14 spitale din lipsa de locuri. Nu spun ca este bine si ca acest lucru trebuie incurajat sau sa ne ascundem in spatele justificarilor. Cred ca trebuie lasata patima deoparte si sa mergem la fondul problemei: medicina este o profesie grea cu foarte multe responsabilitati, cu erori daca nu se lucreaza in conditii de liniste, normalitate, lipsa grijilor legate de nevoile pacientilor si ale medicilor. Din multitudinea de greseli unele sunt de inteles, altele nu. In majoritatea cazurilor erorile sunt de natura umana si, repet, aici trebuiesc cautate cauzele si indreptate lucrurile. Campania de presa pornita contra medicilor nu rezolva fondul problemelor. Asa nu se ajunge la nici un rezultat si din contra, fiind sub presiune, se va gresi tot mai mult. Presiune vine pe de-o parte din partea presei, pe de alta parte din partea pacientilor si nu in ultimul rand datorita lipsurilor materiale din sistem. Medicina are nevoie de foarte multi bani peste tot in lume. Daca s-ar face un studiu pe tari intre cost si eficienta s-ar vedea ca eficienta cea mai mare se obtine in tarile care investesc cel mai mult. Aceasta stare de lipsuri permanente pentru medici – legate de nevoile pacientilor si cele ale medicilor – este un stress permanent asupra subconstientului mental al medicului si el se manisfesta prin greseli.
Campania pornita impotriva medicilor ii vizeaza pe specialistii din spital. S-a spus printre altele ca la baza unor cazuri sta faptul ca "medicii de familie nu-si fac treaba desi acestia castiga foarte bine". Este o afirmatie aruncata pe piata pe care nici eu, desi lucrez in sistem, nu o pot afirma cu certitudine. Nu s-au facut analize privind activitatea noastra, a MF. Nu se stie cati isi fac sau nu datoria, dar din practica mea si a ceea ce vad in jurul meu, nu pot accepta afirmatia: "medicii de familie nu-si fac treaba". Ne-o facem si ne-o facem bine in conditiile date. Ce inseamna conditiile date?
In primul rand pacientii. Fiecare individ este un unicat. Fiecare intelege ce vrea si cat vrea indiferent de cate ori i-ai spune un lucru. Am un program pe usa, le spun care este acesta si … nu-l respecta. Le spun de fiecare data cand sa vina le control si … vin cand nu mai pot. Este foarte greu sa lucrezi cu oamenii mai ales cand in mentalul lor au ramas cateva axiome: "asistenta medicala este gratuita", "medicul este obligat", "doar n-o sa ma lase sa mor chiar daca nu platesc asigurarea".
In al doilea rand costurile asistentei medicale. De la an la an acestea cresc. Cresc pentru ca adresabilitatea oamenilor la asistenta medicala creste. De la an la an datorita eforturilor noastre pacientii devin tot mai constienti ca trebuie sa urmeze zilnic o anumita schema de tratament, ca trebuie sa vina la control si la reteta compensata. Creste pentru ca preturile la medicamente cresc – pe cele din'afara le cumparam in Euro si trebuiesc subventionate in lei la pretul Euro – pe niste incasari in lei la salariile din Romania. Cresc pentru ca investigatiile, aparatura este cumprata in Euro iar lumea plateste asigurarile in lei la pretul din Romania si nu la veniturile din UE.
In al treilea rand problema noastra a medicilor. Nu ma refer la cei din spital. Ma refer la noi, MF. Ani de zile am fost desconsiderati ca specialitate. Am fost considerati "cenusareasa medicinii", "anelide cu doi neuroni", "incapabilii care n-au fost in stare sa se faca specialisti" . Cu toate acestea am tacut si ne-am facut treaba. Din 1999 nu mai suntem angajatii statului, ci liber profesionisti in contract cu casa de asigurari. Din venitul nostru finantam acest segment al sanatatii care se cheama asistenta medicala primara. Din venitul nostru intretinem cladirile sau le-am reparat sau cumparat, platim salarii asistentilor, curent, apa, canal, medicamente pentru aparatul de urgenta, asigurari, taxe impozite, mobilier, aparatura, reactivi, instrumentar, absolute tot ce tine de activitatea noastra, iar aceasta activitate inseamna rezolvarea a peste 80% din prezentarile la cabinet. Ani de zile ne-am chinuit sa functionam. Venitul net cu care ramaneam era sub venitul unui medic angajat pe sistem bugetar. In 2008 s-a produs pentru noi o revolutie: am inceput sa fim platiti de casa, prin contract, mai bine. Venitul cabinetului aproape s-a dublat fata de 2007. Din acesti bani majoritatea medicilor au inceput sa faca ceea ce asteptau de ani de zile: au facut credite si au inceput sa-si repare cabinetele, sa le mobilize, sa si le doteze cu aparatura. Nu i-a obligat nimeni, dar stiau ca numai un cabinet aranjat si dotat poate creste calitatea actului medical. Acum ne aflam intr-o situatie ingrozitoare: majoritatea cabinetelor cu 1000-1500 asigurati pe lista vor intra in faliment in 2009 deoarece bugetul alocat medicinii de familie scade, fara nici o justificare cu peste 40%. Este cea mai mare scadere din sanatate. PSD in programul sau electoral promitea 12% pentru medicina de familie. Acum, in proiectul de buget 2009-2012, ne este alocat 6% in fiecare an - jumatate din cat s-a promis. Stiu ca este buget de austeritate dar nu inteleg: veniturile totale la CNAS cresc cu 1,5%, cheltuielile cu serviciile si medicamente scad cu 8,9% iar ponderea cea mai mare a scaderii o are MF cu 40%. Se doreste desfiintarea medicinii primare si implicit a preventiei?
Daca in tarile UE medicinii primare i se aloca 14-15% din buget, noi am avut in 2008 cel mai mare buget de pana acum - 9% - iar in acest an va fi de 5,5-6%, la nivelul anilor 2003-2006.
Ce se va intampla in aceasta situatie? Daca vom accepta sa semnam contractul pe 2009, foarte multe cabinete vor intra in faliment iar restul vor ramane cu un venit net sub cel al unui bugetar. Daca nu semnam acest segment al sanatatii dispare si nu va putea fi inlocuit de nici o alta specialitate. In plus mesajul in tarile UE va fi suficient de puternic incat sa le puna acestora intrebarea: este Romania cu adevarat capabila sa faca parte din UE?
Ce mai inseamna asta? Imposibilitatea acordarii unei asistente medicale asa cum trebuie si pacientii vor fi nemultumiti.
Ce mai inseamna asta? Cresterea adresabilitatii pacientilor la spital, cu conscinte grave: cresterea costurilor in ambulatoriu – salvare si policlinici – si in spitale
Si ce mai inseamna asta? Decompensari, agravari de boli, ruperea unei relatii profunde intre un medic si pacient. Noi, MF suntem pentru pacientii nostrii sfetnicii cei mai buni pentru ca noi ii cunoastem sub toate aspectele. In spital pacientul este un nume sau un numar de fisa inlocuit cu un alt nume sau alt numar de fisa. Acolo pacientul se duce, se trateaza si pleaca. Relatia sa cu medical se termina. Noi ii stim cel mai bine, le stim familia, le stim casa, nevoile si posibilitatile si au incredere deosebita in noi. Acest lucru mi se pare cel mai grav: pacientii raman fara sfetnicul lor medical. -- Cu stima,Dr. Catalin PetrencicMedic primar MG/MFManastirea – CalarasiVizitati http://mediamf. medlad.comTel. 0722798173; 0242520340Fax 0242520340E-mail: dr.catalin.petrenci c@gmail.com catalin@petrencic. rohttp://www.manastir ea.go.ro"
dr. Sorin Bolog
Nonton film semi legal dan aman dengan koleksi terlengkap
-
Menonton film menjadi salah satu alternatif untuk mengisi waktu luang,
terlebih di saat akhir pekan. Hops telah merangkum 30 film semi Korea dan
Jepan...
Acum 3 ani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu