Răceala – denumirea comună sub care este cunoscută de oricare dintre noi, sau virozele respiratorii – aşa cum este cunoscută de către medici, apare cel mai frecvent în perioadele reci ale anului sau atunci când temperatura din jur variază foarte mult.
Răceala se recunoaşte de fiecare dintre noi foarte uşor. Apar dureri în gât şi înroşirea mucoasei gâtului cu sau fără creşterea în dimensiuni a amigdalelor (prima “barieră” din calea virusurilor sau bacteriilor care pot patrunde în sistemul respirator), dureri de cap, febră mare şi frisoane, înfundarea nasului şi scurgerea de secreţii nazale, strănut frecvent, tuse “seacă” care poate deveni în timp “plină” cu apariţia expectoratiei, înroşirea ochilor, lăcrimarea lor, stare de rău general cu oboseală fizică şi psihică, dureri musculare şi articulare generalizate. Apariţia acestor semne si simptome poate fi bruscă sau lentă, insidioasă. Durata de manifestare a infecţiei virale poate dura între 2 – 3 zile până la 14 – 16 zile, în funcţie de tipul virusului, de agresivitatea sa de complicaţiile apărute şi, nu în ultimul rând, de tratamentul urmat. Gripa este o infecţie virală cu virus foarte puternic.
Complicaţia cea mai frecventa a virozelor respiratorii o reprezinta suprainfecţia bacteriană, adică adăugarea unei infecţii bacteriene peste mucoasa respiratorie deja suferindă din cauza infecţiei virale. Cel mai frecvent apare suprainfectie bacteriană a amigdalelor cu apariţia unor depozite de puroi pe acestea, a sinusurilor cu apariţia unei secreţii abundente nazale, dureri mari şi persistente de cap, febră mare şi constantă, afectarea sistemului respirator inferior – trahee, bronşii şi plămâni – cu apariţia tusei cu expectoraţie iniţial albă şi apoi galbenă (purulentă). Să nu uităm riscul cel mai mare de împrăştiere a bacteriei supraadăugate în sânge determinând una din cele mai fatale complicaţii – septicemia.
Cum putem să ne ferim de răceală? Cel mai uşor este să ne ferim de persoanele deja răcite care ne pot transmite virusul pe calea aerului prin intermediul unor mici picături de salivă în timp ce vorbim cu ele sau în timpul strănutului. Din acest motiv, camera unei persoane răcite trebuie să fie frecvent aerisită.
Mai putem preveni o răceală cu ajutorul regimului alimentar şi de viaţă. Acesta trebuie sa fie bogat în vitamine şi minerale, să conţină multe fructe şi legume preferabil proaspete sau conservate fără fierbere, lapte şi preparate din lapte proaspăt, carne şi ouă. Un regim alimentar echilibrat, fără excese de grăsimi, dulciuri sau alcool, respectarea unui program de masă corect şi evitarea sedentarismului ne sunt utile pentru creşterea imunităţii organismului.
Imunitatea naturală – adică cea pe care ne-am format-o din copilarie până acum – poate fi stimulată cu ajutorul vaccinurilor. Vaccinul poate fi compus fie din bacterii sau virusi care nu mai conţin puterea de a ne infecta, fie din elemente de aparare – imunglubuline. Pentru a preveni o răceală puternică – gripa – trebuie sa ne vaccinăm în perioada septembrie – noiembrie. Grupele de risc ce necesită vaccinare antigripală sunt reprezentate de către persoanele pestre 65 de ani indiferent dacă au sau nu alte boli cronice, persoane cu boli cardiovasculare şi pulmonare cronice, persoanele care suferă de diabet, indiferent de forma acestuia, femeile gravide (peste 14 săptămâni de sarcină), personalul medical şi de îngrijire care intră în contact cu bolnavii, membrii de familie ai bonavilor cu risc crescut enumerat mai sus, părinţii care au copii nou-născuţi sau pană în 6 luni, copii preşcolari, elevii şi studenţii.
Ce facem când suntem bolnavi? Din primul moment în care observăm că suntem răciţi, trebuie să ne adresăm medicului de familie. Măcar telefonic pentru a ne programa la o consultaţie.
Foarte mulţi dintre noi evită vizita la medicul de familie, căutând cât mai multe motive: lipsa timpului disponibil, aglomeraţia de la uşa medicului, etc. şi mergem direct la farmacie de unde cumpărăm, necompensat, medicamente (cu sau fără sfatul farmacistului). Această atitudine poate duce la prelungirea timpului de evoluţie a bolii şi apariţia rapidă şi, frecvent, severă a complicaţiilor. Prelungirea timpului de boală şi apariţia complicaţiilor duce la creşterea cheltuielilor pentru vindecare şi creşterea absenteismului de la locul de muncă sau de la şcoală.
Sfatul medicului de familie şi tratamentul indicat de către acesta duce, în cele mai multe cazuri, la dispariţia rapidă a simptomelor supărătoare şi scade şi perioada de convalescenţă. Cel mai frecvent medicul vă va indica un anumit regim igieno-dietetic pentru această perioadă completat de un tratament medicamentos suportiv şi de creştere a imunităţii naturale. Nu se vaccinează antigripal în perioada de stare a bolii. Este necesar şi un al doilea consult – la 24 – 48 de ore dacă evoluţia bolii nu merge spre ameliorare sau la 5 – 6 zile dacă evoluţia este favorabilă. Această a doua vizită este necesară pentru a certifica faptul că evoluţia este favorabilă şi că nu se produce o complicaţie pe care nu o putem identifica singuri şi evoluează mascat, insidios.
După trecerea perioadei de stare a bolii este necesară atât creşterea imunităţii prin vaccinare – funcţie de sfatul medicului, cât şi un regim de viaţă şi alimentar îmbunătăţit necesar pentru refacerea “pierderilor” imunităţii naturale.
Comunicarea rapidă şi eficientă cu medicul de familie este esenţială nu numai pentru a preveni chiar şi o banală răceală, ci şi pentru a preveni apariţia unor infecţii respiratorii prelungite, repetate, care slăbesc organismul şi pentru a evita o evoluţie prelugintă şi supărătoare a unei infecţii respiratorii.
Reţineţi deci, chiar şi pentru o banală răceală, medicul de familie vă aşteaptă cu un sfat şi un tratament corect de fiecare dată !
Campanie de Informare sustinută de Cabinet Medical Individual " Dr. Anca BOLOG " - Medic Specialist Medicină de Familie (deschis în comuna Valeni, în complexul Caminului Cultural, vis-a-vis de Biblioteca Comunala Valeni). Vino ACUM şi AFLĂ mai MULTE INFORMAŢII despre vaccinare şi prevenţie ! ÎNSCRIE-TE la MEDICUL care face DIFERENŢA !
Nonton film semi legal dan aman dengan koleksi terlengkap
-
Menonton film menjadi salah satu alternatif untuk mengisi waktu luang,
terlebih di saat akhir pekan. Hops telah merangkum 30 film semi Korea dan
Jepan...
Acum 3 ani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu