Cine nu ştie cât de supărător poate fi atunci când cel care doarme lângă tine sforăie. Dar cine ştie cât de periculos poate fi sforăitul şi, mai ales, pauza în respiraţie din timpul somnului pe care o au cei care sforăie?
Ce înseamnă sforăitul? Este un sunet suficient de puternic scos în timpul somnului, determinat de o îngustare a căilor respiratorii. Este cea mai neplacută si comună tulburare apărută în timpul somnului, considerată cauza majoră de intrerupere a odihnei din timpul nopţii şi de stres atât pentru cel care doarme, cât şi pentru cei de lângă el. Iniţial s-a considerat a fi doar o simplă cauză de neplăceri nocturne pentru partener, dar recent, conform studiilor efectuate în special în Germania, s-a evidenţiat că sforăitul poate ascunde pericole trecute până acum cu vederea şi că prezenţa lui şi a apneei în somn sunt cauza unor afecţiuni a căror cauză nu se cunoştea până acum. Apneea reprezintă o pauză respiratorie de minim 10 secunde.
Cum apare sforăitul şi complicaţia sa – apneea obstructivă? După ce adormim, puterea muşchilor de la nivelul faringelui scade, ducând la îngustarea până la dispariţie uneori a căilor aeriene. Prin căile aeriene aerul pătrunde în plămâni în timpul respiraţiei. Ca urmare, în incercarea de a învinge acest obstacol, se produce o creştere a efortului muşchilor respiratori concomitent cu superficializarea somnului până la o trezire de câteva secunde. Această trezire, de care nu ne aducem aminte a doua zi, are rolul de a restabili forţa muşchilor faringieni, îndepărtând obstacolul creat anterior. Apoi, respirând normal, adormim din nou. Acest ciclu – somn – trezire – somn – se poate repeta, în unele cazuri de sute de ori pe noapte, fără ca să ne aducem aminte a doua zi. Consecinţa este reducerea calităţii somnului cu apariţia unui somn neodihnitor şi nesatisfăcător cu impact negativ asupra calităţii vieţii.
Ce poate determina un somn nesatisfăcător? Lipsa respiraţiei în timpul somnului şi repetatele treziri duc la apariţia tulburărilor de concetrare şi memorie, somnolenţă în timpul zilei (ducând la numeroase accidente rutiere prin adormirea şoferului la volan), dureri de cap matinale, urinări dese noaptea (confundate frecvent cu adenomul de prostată la bărbat), scăderea potenţei şi a activităţii sexuale, coşmaruri şi somn agitat, creşterea transpiraţiei nocturne, hipertensiune arteriala rebelă la tratament, accidente vasculare ischemice ca infarctul de miocard şi accidentele vasculare cerebrale, decesul.
Ce ar trebui să facă cineva care sforăie pentru a preveni complicaţiile enumerate mai sus? Ar trebui să ia legătura cu medicul său de familie pentru o discuţie şi un examen fizic preliminar. Medicul de familie îi va pune câteva întrebări standard pentru evaluarea stării de oboseală şi somnolenţă diurnă, îi va înmâna un jurnal al somnului şi îi va indica o serie de examene complementare şi analize de laborator: radiografie toracică şi explorare funcţională respiratorie pentru a elimina o eventuală boală de plămâni, consult O.R.L. şi analize de sânge. Dacă se ridică suspiciunea de boală, de sindrom de apnee obstructivă în somn, persoana respectivă va primi indicaţia de poligrafie ambulatorie. Poligrafia ambulatorie este cea mai indicată investigaţie şi se adresează pacienţilor cu suspiciune redusă de apnee de somn, cu simptome izolate (numai sforăit sau numai somnolenţă diurnă) sau cu o conformaţie anatomică specifică (obezitate, cu gât scurt şi gros), afecţiuni O.R.L. sau cu afecţiuni cardio-vasculare, fără context clinic sugestiv. Dacă această afecţiune ridcă o suspiciune înaltă de sindrom de apnee obstructivă în somn, se va indica o înregistrare completă de polisomnografie. Atât poligrafia ambulatorie cât şi polisomnografia se efectuează în laboratoare de somn special echipate. În zona Moldovei există doar câteva laboratoare de somn care au aparatura de ultima generaţie necesară şi medicii specializaţi în această afecţiune, aşa cum este şi Laboratorul de Polisomnografie II al Spitalului Clinic de Pneumologie “Dr.I.Cihac” Iaşi , Secţia Tudor Vladimirescu.
Ce tratament pot urma cei care sforăie? La indicaţia medicilor specialişti va urma un regim igieno-dietetic cu scădere ponderală, evitarea cafelei şi a alcoolului seara, precum şi excesul de sedative. Se indică schimbarea poziţiei de somn cu evitarea poziţiei în care persoana respectivă sforăie. În anumite cazuri se recomandă dispozitivele intraorale. Acestea au rolul de a modifica geometria cavităţii orale în timpul somnului prevenind apariţia sforăitului. Ca ultimă etapă de tratament, se recomandă dispozive speciale, denumite CPAP şi BiPAP care sunt astfel concepute încât să îndepărteze obstrucţia creată de relaxarea musculară cât şi să furnizeze unui flux de aer permanent pe perioada somnului. Un astfel de tratament trebuie urmat în fiecare noapte. Există dipozitive CPAP şi BiPAP special concepute şi pentru cei care trebuie să efectueze deplasări frecvente şi trebuie să doarmă în altă parte. Efectele acestui tratament apar imediat. Chiar din prima dimineaţă, după utilizarea dispozitivului CPAP sau BiPAP, persoana respectivă va observa că “este un alt om” – a dispărut somnolenţa, proasta dispoziţie şi durerea de cap. În timp scurt se va observa inclusiv schimbarea atitudinii acesteia faţă de cei din jur, dispărând inclusiv micţiunile frecvente nocturne şi ameliorarea potenţei.
În concluzie, ce este cel mai bine pentru cineva care sforăie? Adresaţi-vă medicului de familie şi urmaţi sfaturile acestuia ! Adresaţi-vă unui laborator de somn acreditat pentru diagnostic şi indicarea unui tratament personalizat ! Necesitatea instalării unui somn bun şi odihnitor este o urgenţă medicală care vă va reda o calitate a vieţii pe care aţi pierdut-o şi, în anumite cazuri, vă poate salva viaţa.
Campanie de Informare sustinută de Cabinet Medical Individual Pneumologie Prof. dr. Traian Mihaescu si Cabinet Medical dr. Anca BOLOG, Medic Specialist Medicină de Familie (deschis în comuna Valeni, în complexul Caminului Cultural, vis-a-vis de Biblioteca Comunala Valeni). Vino ACUM şi AFLĂ mai MULTE INFORMAŢII despre cum poti trata sforaitul şi sindromul de apnee în somn ! ÎNSCRIE-TE la MEDICUL care face DIFERENŢA !
Nonton film semi legal dan aman dengan koleksi terlengkap
-
Menonton film menjadi salah satu alternatif untuk mengisi waktu luang,
terlebih di saat akhir pekan. Hops telah merangkum 30 film semi Korea dan
Jepan...
Acum 3 ani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu