marți, 10 mai 2011

10 MITURI DESPRE VIOLENTA DOMESTICA ( INTRAFAMILIALA )

1. Femeile provoaca violenta si o merita!
- Violenta nu este o cale de rezolvare a conflictelor. Barbatii nu au nici un drept sa abuzeze in vreun fel o femeie, indiferent de "provocare"!
2. Nu este violenta, ci doar ciondaneala.
- Exista o diferenta clara intre cearta si violenta: in timp ce in cearta nivelul puterii este aproximativ egal, in actiunea de violenta raporturile de forta si putere nu sunt la fel, caci unul are categoric mai multa putere decat celalalt.
3. Violenta se intampla numai in familiile sarace sau cu nivel scazut de educatie.
- Toate cercetarile arata ca frecventa si gradul de manifestare a violentei nu depind nici de nivelul socio-economic, nici de cel educational, caci violenta apare in toate straturile sociale si la toate nivelele economice si de educatie.
4. Violenta domestica este o problema privata, nimeni nu ar trebui sa se amestece!
- Extinderea fenomenului demonstrata statistic si complexitatea consecintelor asupra femeilor, copiilor si relatiilor intre adulti fac din acest fenomen social o problema care ne priveste pe toti, societatea in ansamblul ei.
5.De fapt, femeilor le place sa traiasca in aceste relatii violente, altfel ar pleca.
- Sunt foarte multe obstacole datorita carora femeile nu isi parasesc partenerul: lipsa mijloacelor financiare, frica, mentalitatea, lipsa unui adapost ulterior etc.
6. Barbatii violenti sunt asa pentru ca au fost abuzati/maltratati in copilarie sau provin din familii violente.
- Desi un procent semnificativ din barbati au suferit abuzuri in copilarie, nu toti, devenind adulti, repeta abuzul in relatiile lor.
7.Barbatii violenti sunt bolnavi psihic.
- Realitatea studiilor infirma aceasta credinta.
8.Barbatii abuzeaza femeile deoarece nu cunosc un alt mod de a-si exprima emotiile.
- Realitatea infirma aceasta idee, printre altele chiar prin insusi comportamentul abuzatorului din asa-zisa "faza de miere", care urmeaza de obicei episodului de violenta. In aceasta perioada, barbatul pare ca regreta, isi cere iertare, promitand ca nu se va mai repeta.
9. Alcoolul este cauza violentei domestice.
- Realitatea arata ca doar in jumatate din cazurile de violenta, barbatul este sub influenta alcoolului.
10. Violenta se va opri odata si-odata!
Studiile arata ca, odata ciclul violentei pornit, sunt realmente sanse minime ca violenta sa se opreasca.Ca si cand miturile n-ar fi fost de ajuns au aparut si prejudecati despre violenta domestica. Prejudecatile transmise cultural sau invatate de mici ne impiedica atat ca cetateni cat si ca profesionisti, uneori, sa realizam faptul ca violenta domestica este un act cu conotatie criminala indreptat impotriva unei persoane si incalcand dreptul sau fundamental la protectie si libertate.Tipuri de prejudecati (sau conceptii eronate) pe care le transmit oamenii si societatile:
a) Violenta domestica nu este atat de extinsa sau grava.
FALS. - Din pacate, studiile realizate in SUA arata ca la fiecare 15 secunde o femeie este batuta. 60 milioane de femei au fost omorate in situatii de violenta a partenerului. 35 % dintre femeile care apeleazala sectiile medicale de urgenta sunt victime ale violentei domestice. Una din 5 femei in Europa este agresata in cadrul familiei. 75% dintre femeile care au rupt o relatie cu partenerul violent, au fost agresate dupa ruperea relatiei, cu consecinte medicale si mai grave. Estimarile arata ca 3,6 milioane de copii sunt agresati in fiecare an, si nu sunt toate raportate, asa ca probabil numarul lor sa fie mai mare decat cel cunoscut. Din pacate, in Romania nu exista statistici clare care sa arate amploarea acestui fenomen, nici obligativitatea raportarii cazurilor.
b) Bataia survine intr-un moment de pierdere a cumpatului.
FALS. - De fapt, aceasta survine intr-o relatie in care abuzatorul controleaza deja prin frica si inspaimantare partenera. Una din cinci femei care si-au parasit sotul au raportat abuzuri si hartuiri din partea acestora. Bataia este numai o forma de manifestare agresiva, in fapt este insotita si de intimidare, amenintare, abuz fizic.
c) Daca violenta ar fi atat de serioasa, femeia ar rupe relatia cu partenerul ei.
FALS. - Femeia afectata, de cele mai multe ori nu gaseste resurse sa rupa o relatie dupa prima agresiune indreptata asupra ei; motive: dependenta ei emotionala si financiara fata de agresor, sentimente de loialitate si iubire pentru acesta, prezenta copiilor si resurse limitate de crestere a lor, neincredere in sine si stima de sine scazuta, saracia relatiilor de sprijin social si familial, sentimente de rusine si depresie, izolare, invinovatire pentru situatia in care a ajuns.
d) Violenta domestica apare numai in medii sarace si la persoane fara educatie.
FALS. - Violenta domestica se manifesta in toate mediile socio-culturale, fara exceptie. Exista victime ale acestui fenomen si in randul persoanelor cu cariera, a celor cu studii superioare. Mai e posibil ca aceasta prejudecata sa porneasca de la ideea ca oamenii cu studii sau venituri ridicate pot rezolva mai usor o situatie conflictuala. Realitatea este ca din aceste medii femeile raporteaza mai greu agresiunile, din diverse motive: rusine, presiune sociala mai mare, afectarea imaginii la serviciu, de asemenea dependenta emotionala de agresor si sprijin redus din partea retelei sociale si comunitare.
e) Violenta domestica apare mai frecvent in grupurile etnice.
FALS! - Violenta domestica apare pe scara larga si in randul populatiei majoritare.In Romania, pana in noiembrie 2000, nu a existat in cadrul legislativ nici o referire la acest fenomen al violentei domestice, fiind prevazute numai articole prin care se pedepseau actele de violenta in general.Studiile privind violenta in familie realizate in Romania arata ca 45% dintre femei au fost agresate verbal, 30% au fost abuzate fizic si 7% au fost abuzate sexual pe durata vietii. Aproape doua treimi dintre femei au fost supuse cu forta la relatii sexuale de catre partenerii actuali sau anteriori; 15% au fost violate de un prieten sau fost prieten, 12% au fost violate de o cunostinta sau o persoana cu care se intalneau. In ciuda severitatii actelor de violenta intrafamiliala, femeile sunt refractare la a se adresa unei unitati medicale sau unei autoritati legislative. Desi intre doua treimi si o jumatate dintre femeile care au fost abuzate in ultimul an au discutat despre aceasta cu o ruda sau cu un prieten, doar 16% au reclamat episodul de violenta domestica la politie si 15% au discutat cu un cadru medical. Numai 9% dintre femei au solicitat consultanta juridica pentru abuzul domestic recent

Niciun comentariu: