joi, 11 iunie 2009

" EDUCATIA TA CONTEAZA ! - 2009 " - Evaluare finala

Proiectul Local de Prevenire in Sistem Integrat " EDUCATIA TA CONTEAZA ! - 2009 " , elaborat de Grupul de Actiune Comunitara Valeni, jud. Neamt, s-a desfasurat in perioada aprilie - iunie 2009, avind ca obiective principale: reducerea abandonului si absenteismului in randul elevilor din cadrul scolilor de pe raza comunei, scaderea numarului de minori - victime ale infractiunilor si a minorilor care comit fapte penale.


In urma eforturilor conjugate ale Postului de Politie Valeni, Scoala cu clasele I-VIII Valeni, Primaria Com. Valeni, SC MaoProdCom SRL-Valeni si a celorlalti membri ai Grupului de Actiune Comunitara Valeni, s-a reusit ca, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, sa fie redus fenomenul absenteismului scolar cu 46% si, deasemenea, niciun minor nu a fost victima sau autor de infractiuni.


Deasemenea, elevilor din clasele V-VIII li s-au aplicat un chestionar pe aceasta linie si, in urma analizei de specialitate, efectuata de catre psihologii din cadrul Inspectoratului de Politie Jud. Neamt - Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, au rezultat urmatoarele aspecte:


- elevii chiulesc fiindca se plictisesc la ore, care sunt prea multe, neatragatoare si manifesta lipsa de respect fata de cadrele didactice deoarece doresc sa-si impresioneze colegii;


- atunci cand absenteaza, majoritatea elevilor stau acasa, unde-si ajuta parintii in gospodarie sau se plimba prin Parcul Dendrologic Valeni;


- majoritatea elevilor le place sa chiuleasca singuri;


- elevii cred ca isi pot imbunatati rezultatele scolare daca lucreaza suplimentar acasa, iar ca activitati extrascolare le-ar placea sa viziteze muzee sau sa plece in drumetii.


Intrucat acest proiect local a inregistrat un real succes, Grupul de Actiune Comunitara Valeni il va mentine si in perioada septembrie-decembrie, din anul scolar 2009-2010, pentru ca acest fenomen al abandonului si absenteismului scolar sa fie in continua scadere, pana la eradicarea totala si pentru ca elevii sa nu comita fapte antisociale sau sa devina victime ale unor infractiuni.


duminică, 7 iunie 2009

Activitati G.A.C. Valeni pe linie de prevenire

In perioada 02 - 05 iunie 2009, Grupul de Actiune Comunitara Valeni, reprezentat de agentii Ana Maria Cobuz si Cristian Cocea, din cadrul Postului de Politie Valeni, a desfasurat mai multe activitati pe linie de prevenire a violentei si de diminuare a accidentelor de circulatie, in care sunt implicati conducatorii de mopede.
Astfel, toti agentii economici de pe raza comunei au fost instruiti sa nu serveasca cu bauturi alcoolice minorii sau persoanele aflate in stare de ebrietate, iar posesorii de mopede au fost instruiti sa-si verifice mopedul din punct de vedere tehnic, sa-l inscrie la Consiliul Local Valeni, sa poarte casca de protectie, vesta reflectorizanta si sa urmeze un curs de legislatie rutiera.
Cu aceasta ocazie, in incinta agentilor economici au fost expuse afise cu extrase din Legea nr. 61/1991 - Republicata, privind tulburarea ordinii si linistii publice, precum si din Noul Cod Rutier.

luni, 1 iunie 2009

" STOP VIOLENTEI IN SPORT ! - 2009 "

Azi, 1 Iunie, de Ziua Copilului, Grupul de Actiune Comunitara Valeni a organizat un concurs pe linie de prevenire a violentei, editia a VIII-a, intitulat " Stop violentei in sport ! -2009 ", sponsorizat de SC Tutcom Rares SRL - Moreni.
Au participat un numar de 60 elevi ai claselor II-VIII, din Scolile Valeni, Moreni, Munteni, insotiti de 8 cadre didactice si de mediatorul din partea romilor, care au jucat meciuri de fotbal, masculin si feminin, in sistem turneu, echipele castigatoare fiind cea a claselor II-IV, la fete, si cea a claselor V-VI, la baieti.
Deasemenea au fost premiati golgeterii competitiei, Ionita Roxana ( clasa a IV-a ) si Ursarescu Catalin ( clasa a IV-a ), cei mai tehnici jucatori, Miron Cristina ( clasa a IV-a ) si Hodorogea Razvan ( clasa a II-a ) si cel mai bun portar, Robu Gabriel ( clasa a IV-a ).
Castigatorii au fost premiati cu echipament sportiv, mingi de fotbal si diplome, din partea sponsorului competitiei, scopul acesteia fiind de a preveni si combate violenta intre elevi, atunci cand sunt angrenati in activitati scolare sau sportive.
Dupa incheierea concursului, GAC Valeni, reprezentat de dl. primar, Ionel Stoleru, dl. viceprimar Dan Relu Grigore, seful de post, agent principal de politie Cristian Cocea si d-na directoare Vasilica Aungurenci, au inmanat cadouri unui numar de 180 copii, de la gradinita si scoala, cu ocazia Zilei Copilului, din partea Primariei Valeni.
Poate fi vazut pe YouTube: gacvalenint.